By: nik loomot

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 22-Dec-2009 01:20 Email | Share | | Bookmark
pembersihan umah..

MasyALLAH bersawangnya umah..lama tidak 'update'..huhuhu cuti panjang di kampung halaman..
balik sini tidak sibuk mana pun..tapi kemalasan melanda..tu yang berhabuk rumah. Labah-labah pun dah beranak pinak bercucu cicit sudah.

Di sini saya tempek gambar-gambar menyambut hari lahir Faris yang ke 2 tahun. Alhamdulillah sambutan dibuat dengan meriahnya pada 25/11/2009. Faris gembira menyambut hari lahirnya di kampung sebelah Bear. Ramai juga sanak sedara yang datang. Faris tersangat gembira bila di kelilingi oleh kawan-kawan. Seronok sungguh dia dapat jumpa dan berkumpul bersama kawan-kawannya. Kira 'the best party in the year' tapi peringkat kampung Sepulau, Mukim Tualang Tinggi, Jajahan Pasir Puteh, Negeri Kelantan.

tak sabar Faris nak potong kek dia...


umi Faris yang makin tembam pun nak join juga..


sebenarnya nak order kek Faris gambar mickey mouse (kartun kegemarannya...sampai tahap fanatik) tapi kedai tu tidak jual kek mickey..terpaksa lah ubah..umi Faris yang pula kecewa..Faris ok jer..


lambatnya potong kek...tidak sabar sudah ini...


seronok Faris dan kawan-kawan main visel birthday..masa itu salah seorang sepupu dia yang paling kecil(umur 10 bulan) gigit visel dia. Bila Faris tenguk visel dia nak rosak dia cakap 'oh! no'


Hadiah yang kawan-kawan kat kampung kasi


Antara menunya..yang sempat ambil gambar






Faris suka sangat tengok belon-belon yang tergantung..dia buat aksi melompat kononnya dapat capai belon tersebut...


Sepotong kek iklas dari Faris kepada kawan-kawan umi dia yang sedang membaca perihal parti Faris





Tuesday, 3-Nov-2009 02:08 Email | Share | | Bookmark
projek nasi lemak

 
bunyi cam ader agenda besar je..projek selalu dikaitkan dgn duit kan..
projek jual nasi lemak ke?
hehehee sebenarnya bukanlah projek jual nasi lemak pun
projek buat nasi lemak utk bear jer..
jarang buat nasi lemak nih..leceh..yg tukang makan 2 org jer..

nak jadikan cite..tercetusnya projek nasi lemak..gini..
bear slalu mengadu xcukup makanan kat kantin sekolah pastu mknnnya x sedap
dah ler dari pagi ke tengahari xmakan..sarapan kat rumah pun xsempat...
bear selalu mengadu perutnya keroncong xcukup bekalan makanan...
sbg isteri mithali sedih jugak mendengarnya..
so aritu bgn pagi2 masak nasi lemak untuk dibawa bekal..
jam 4 pagi u..saya bangun masak..
bekal pun bkan sebarang bekas..
setakat bekas biasa xdeknya bear tu nak mencemar duli membawa bekal ke sekolah
klu nak bw bekal nak dlm bekas tupperware
sib baik juga bininya pengumpul bekas tupperware...

tara..inilah dia projek nasik lemak bear...



Thursday, 22-Oct-2009 04:07 Email | Share | | Bookmark
NONO n HUBBY dtg menjenguk sabah

 
 
 
View all 7 photos...
kawan baik saya kat MARDI dtg bercuti honeymoonnya di sabah bah..
gumbira dpt jumpa si NONO dan husbandnya yg ensem ZAHIM...
diorg cuti-cuti Malaysia dari 24/11-27/11...



hari diorg samapai saya dah dera...
hahaa diorg sampai jam 12.30 tp sy g jemput jam 1.45ptg..
sian diorg..nak wat camner bos kecik (Faris) mengamuk..macam kerenah dia nak kena layan
masa tu gak bear ader kelas ganti kat sekolah dia
so saya dgn bos kecik jer g ambil si NONO n hubby dia
kepada NONO n hubby dia jgn mare erk...

bawa si NONO n hubby dia jalan tgk jambatan gantung di tamparuli
pastu yg lainnya diorg bw diri sendrik la
menurut they all pegi kundasang, pulau manukan n sekitar bandar kk

sempat jgk ler hari masak2 utk si NONO n hubby dia..
tp gambar xambil ler..sibuk dgn bos kecik..
time mak dia sibuk dia pun sibuk wat perangai gak..isk2
menu maser tu ketam sweet sour, udang goring kunyit, kerabu udang, dessert puding laici dangdut

hari nak balik sy n NONO gontong royong masak
kira tercapai hajat gak ler nak suh si NONO masak umah saya

jum tgk per kami masak..



Sebelum disiram sosnya...


Setelah dicurah sosnya dan dicubit2...







selepas makan hantar diorg g airport
si faris sibuk nak nolong untie n uncle dia menolok bagasi..
baget dia yg balik kg..
sabar la nak...xlama lagi kita nak balik kg cuti2 malaysia




Thursday, 22-Oct-2009 03:27 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 4 photos...
kali ini cerita pasal mender yg lepas la erk...

baru-baru nih turun kl..nak jadi kisahnya..
bungkusan seafood udang dan ketam (dalam bahasa cikna dipanggil sebagai kura2)
xdpt bw naik flight. maser tu hangin gak dgn kaunter mas
ader ke patut xkasi masuk ladgage kura2 cikna..ish2
rupa2nya salah tuan bawa ler..hehehee
xbalut ok2 kotak tersebut..almaklumlah first time buat..
selalunya bab bungkus membungkus kura2 nih serah pada bear..
dah org yg balut xreti balut..maka xlepas la bungkusan kura2 tu
alasan kaunter mas bungkusan tu dah berair..nati kena beg2 org lain..nati org lain komplain dgn mas
so dgn pakser rela bg bear bw balik or sedekah mana2
dia sedekah skit pada kwn dia lebihnya di bawa balik...

kepada cikna n nono lain kali ye kita kundurik kura2

jum tgk apa dah jadi pada kura2 cikna..jeng jeng


masih dalam bungkusan


setelah dibuka bungkusan


bungkusan yg telah dimasak..taraaaa




Thursday, 8-Oct-2009 03:39 Email | Share | | Bookmark
seperti yg dijanjikan..tempek gambar rumah terbuka Hari Raya TYT

 
 
 
View all 6 photos...
Hari ni baru ader kesempatan utk tempek gambar rumah terbuka hari raya Yang di-Pertua Negeri Sabah (TYT).
Setiap jabatang gomen kena sediakan juadah utk 200-300 pengunjung rumah terbuka Hari Raya TYT.
jabatang daku sediakan lemang besi dgn air soya. Sekali air soya tiada da...(pakcik soya kata kacang soya tiada stok, so ambil keputasan tukar dgn air oren). air oren air oren lah..janji sold out..benda free x sold out camner...
lepas jer TYT lawat gerai..peh..dah penuh org hurung setiap gerai..
maser haritu rasernya dlm 20 gerai kot ambil bahagian..
ader mihun soto, sate, kambing bakar, abc, nasik tomato, kuih muih, rendang, lemang, ais krim, abc,laksa penang, laksa johor, cupcake..
pendek kata semua ada...
yg plg besh tiap2 thn mesti rebut2 ambil mknn kat gerai2 lain
seronok la plak rebut2 nih..
pastu bkn mkn situ pun..semua main tapau..
syok la wat keje tapau menapau nih..siap bw plastik lagi utk sesi tapau menapau nih..
maser tu xdek dah raser segan silunya..laki pompuan tua muda semua berebut pilih mknn..
hehehee klu rakam..memang buruk tul perangai pegawai gomen2 nih semua termasuk tukang tulis nih

jum tgk gerai2 yg ada n menu yg dihidangkan

Gerai MARDI
Hidang lemang rendang daging & air oren


kemeriahan rumah terbuka TYT


Antara hidangan yg ada





hidangan dan presentationnya sekali...


Kelupis....
mcam lemang juga cuma dibungkus dlm sejenis daun..daun tu ala2 daun pisang renek kementot gitu..pastu dikukus..memang sedap...cam ketupat pulut tu..


ini kambing bakar..baunyer semerbak..siap demo bakar lagi..




[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net